• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Den minimala utrustningen för nybryggaren

Användarbetyg: / 7
DåligtBra 

Minimal utrustning som krävs för att brygga sitt första öl

Här går vi igenom den utrustning som verkligen krävs för att göra sitt första öl, så man inte behöver investera tusenlappar direkt i en hobby som man inte vet om man kommer att fortsätta med.

 

Utrustning Kommentar Varm vört
(under kok)
Kall vört
(efter kok)
1-2 grytor ~10 liter
Det går med bara en stor gryta, men det underlättar med två för då kan du koka upp vatten och låta detta kylas i samma behållare. Vatten som kokts och svalnat under lock anses som desinficerat (ha kokning på minst 15 minuter för detta).
Det är sådant kallt vatten som du bör använda dig av för att spä ut den vört som ska i jäshinken - om du inte använder dig av kallt kranvatten (vilket vi inte rekommenderar, då även klorrester som finns i kranvattnet avdunstar under en kokning)
Ja Eventuellt
1-2 hinkar (5-10 liter)
Hinkar är bra att ha för saker som du ska desinficera.
Du kan enkelt blanda upp en desinficerande lösning som du sen lägger allt som ska vara i kontakt med vörten efter det att den kylts/svalnat.
Om du då har två hinkar så kan du ha en hink med rent vatten i om du behöver skölja ur det som du desinficerat ex.vis om du använder klorin för att desinficera.
Det går i regel bra att använda ditt kranvatten också för att skölja av.
-
-
1 mått (rostfritt typ 1 liter med skala)
Används för att mäta volymer under bryggningen.
Ja -
1 rostfri hålslev
För skummning av vört vid kokningen samt för att syresätta vörten efter kylning
Ja Ja
1 termometer
Billig ”spritmodell” fungerar bra.
Används för att kontrollera temperaturen på vörten i vörthinken så vi ser att vi inte har för hög temperatur när vi syresätter vörten eller när vi ska slå jästen i vår vört
- Ja
1 jäshink/damejeanne
För jäsning av vår öl.
Om du fortsätter brygga öl så kommer du onekligen att köpa in fler jäshinkar dels för att du kanske vill ha flera bryggningar igång samtidigt, men också för det alltid är bra att ha en extra jäshink tillgänglig.
- Ja
1 hydrometer och mätglas
För densitetmätning av får vört före och efter jäsning, vilket vi behöver veta för att kunna räkna ut vår alkoholstyrka i ölen
  Ja
1 hävert
Gärna en Pumphävert för vi vill undvika kontakt med munnen på hävertslang (risk för mjölksyrebakterier).
Använder häverten för att transportera den färdiga ölen till flaska
  Ja
1 kapsyleringsapparat och kapsyler*
För att kunna buteljera vår öl
  Ja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är vad vi anser som minimum när det gäller att göra sin första öl.

Utöver detta så behöver du naturligtvis ingredienser, men då vi i skrivandet antar att detta är din första öl så rekommenderar vi dig att köpa en ölsats - då denna innehåller de ingredienser som du behöver.

Anledningen till att vi förespråkar en ölsats som första öl är för att då får du en ganska enkel procedur att gå igenom när du brygger, vilket gör det lättare att ta sina första steg i bryggeribanan.

Vi har skrivit en artikel om hur du bör gå tillväga när du gör din första ölsats - vi anser att vår beskrivning är betydligt bättre än den beskrivning som i regel följer med ölsatsen, så följ den så blir ditt resultat bra.

Denna hittar du i kapitlet Extraktbryggning - Gör din första öl med en ölsats

1
sdsdf
sdfsdfsd
-2 grytor ~10 liter
Det går med bara en stor gryta, men det underlättar med två för då kan du koka upp vatten och låta detta kylas i samma behållare
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Senast uppdaterad ( 2011-05-13 08:23 )